Voorkom mismanagement met geld in je onderneming
1295
post-template-default,single,single-post,postid-1295,single-format-standard,qode-listing-1.0.1,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,qode-content-sidebar-responsive,columns-3,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-13.0,qode-theme-bridge,bridge-child,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.4,vc_responsive

Mismanagement met geld

Mismanagement met geld

Ik had weer iets gekocht dat een complete miskoop was. Ik had het eigenlijk niet nodig, maar het zag er zo leuk uit in de winkel. Echter eenmaal thuis bleef het ongedragen in de kast hangen. Het was een miskoop.

Wij hebben het allemaal wel eens; een miskoop. Het is mismanagement in het klein. Je koopt iets wat je eigenlijk niet nodig hebt, maar je geeft er toch je geld aan uit. Geld dat jij misschien eigenlijk niet kunt missen en beter aan iets anders had kunnen besteden. Iets wat je op dat moment wel nodig had.

Mismanagement komt in alle vormen en maten voor en het overkomt ons allemaal. Het is een illusie om te denken dat je het kunt voorkomen. Wat jij kunt beïnvloeden is de mate waarin het voorkomt. Een miskoop van € 50,- is te overzien. Een verkeerde investering van bijvoorbeeld € 4.000,- is een totaal ander verhaal.

Laatst hoorde ik een ondernemer vertellen dat hij financiële zorgen had. Hij moest belasting betalen en wist even niet hoe hij dat moest gaan doen. Vervolgens vertelde hij dat hij vorige maand een splinternieuwe auto van € 10.000,- had gekocht.

Hoe dan? Als ondernemer weet je dat bepaalde kosten maandelijks, per kwartaal of jaarlijks terugkomen. Dat je belasting moet betalen. Je kunt dus niet alles wat je hebt verdiend uitgeven. Ook al staat er op je zakelijke rekening € 15.000,- dat betekent niet dat je het geld ook daadwerkelijk hebt. Deze vorm van mismanagement kan je eenvoudig voorkomen door naast je lopende rekening meerdere rekeningen te openen.

Je zet de te betalen BTW apart op een rekening. Je inkomstenbelasting zet je op een aparte rekening en als je slim bent open je een aparte rekening voor je winst. Jij bepaalt zelf het percentage dat jij per factuur wilt hanteren.

Stel je klant betaald voor een opdracht € 545,- inclusief 21% BTW. Dan gaat € 95,- naar de BTW rekening, € 225,- naar de rekening van de inkomstenbelasting en bijvoorbeeld € 100,- naar je winstrekening. Dan houd je € 125,- over om te investeren in je bedrijf. Om je bedrijfskosten te betalen zoals je accountant, verzekeringen etc.

Die winstrekening is er om jezelf uit te betalen en om op den duur eventueel een nieuwe auto te kopen. Soms is je winst lager, omdat je meer moet investeren in je bedrijf. Dat betekent dan dus even geen nieuwe auto van € 12.000,- maar misschien van € 5.000,- of helemaal geen nieuwe auto.

Hoe meer klanten, hoe meer winst en kun je eventueel je winstpercentage bijstellen. Door op deze manier het in te richten reserveer jij op tijd je af te dragen belastingen. Blijkt dat je achteraf te veel hebt gereserveerd kun je eenvoudig het restantbedrag terug laten vloeien naar je lopende rekening van je bedrijf of naar je winstrekening.

1Reactie
  • Ela
    Geplaatst op 17:06h, 10 april Beantwoorden

    Top Maaike. Helemaal waar. De profit first methode. I love it.

Geef een reactie

Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Voor updates, tips en inspiratie