Christelijk geloof,  Inspiratie

Genadetrainer

Soms hoor je een woord of een zin die je bij blijft. Blijft plakken om er op te kauwen want ergens raakt het je. Het overkwam mij afgelopen zaterdag. Ik was bij het Villavie event, een christelijk event waar ruim 850 vrouwen aanwezig waren. Zoals de organisatie zelf zei: een dag om bemoedigd, aangevuurd en in de watten gelegd te worden. Ik moet eerlijk zeggen, van tevoren zag ik er best een beetje tegenop. Niet omdat ik er geen zin in had maar ik had een drukke week gehad en was niet helemaal fit. Ik hoorde steeds een stemmetje in mijn hoofd of dit nu echt wel zo verstandig was maar aan de andere kant had ik ook behoefte aan geestelijk voedsel, aan die bemoediging. Het thema was blessed to be a blessing. Gezegend om tot zegen te zijn. Tijdens die dag sprak Eline Hoogenboom en in haar preek gebruikte zij het woord genadetrainer en dat woord bleef hangen.

Genadetrainer

In je leven kom je diverse mensen tegen. Personen waarmee je vrienden voor het leven wordt, mensen waarmee je direct een klik hebt. Je kunt het goed met elkaar vinden, je hebt snel wat voor die personen over. Mensen waarmee je op dezelfde golflengte zit. Ook kom je mensen tegen die eenvoudig in je irritatiezone zitten, waarmee je niet kunt opschieten, waarmee je niet mee op dezelfde golflengte zit. Waarbij het soms heel lastig is om vriendelijk en liefdevol naar die personen te blijven kijken. Eline noemde deze mensen onze genadetrainers. Mensen die je toe mag laten in je leven om te oefenen. Die niet zonder reden op je pad komen. Die je uitdagen om liefdevol te blijven kijken net als naar je vrienden, mensen waarmee je wel direct een klik hebt en waarbij het vanzelfsprekend is.

Lekker dan, dacht ik op dat moment want heel eerlijk er verschenen gelijk een paar genadetrainers op mijn netvlies. Wat baal ik soms van de kort door de bocht mening van iemand, de stelligheid etc. Ga ik vol in discussie, ga ik er dwars voor liggen en in plaats van naast elkaar te gaan staan kom ik lijn recht tegenover iemand te staan. Dan is er niks liefdevol meer aan. Dan ben ik vooral op zoek naar mijn gelijk, draait het om mijn eigen standpunten en overtuigingen en zo ontstaat er irritatie. Niet alleen bij mij maar is het zichtbaar op tal van plekken. In gezinnen, op de werkvloer, in de samenleving.

Heb je naaste lief zoals Jezus jou liefheeft!

Heb je naaste lief zoals Jezus jou liefheeft! Kunnen wij het nog met elkaar? Echt liefhebben, liefhebben zoals Jezus ons liefheeft? Genade komt van het Griekse woord charis, dat letterlijk geschenk betekent. Gods liefde is gratis en voor niets. In de Bijbel in Gewone Taal is het woord genade o.a. vertaald met ‘goed zijn voor iemand’. Zolang er mensen lijnrecht tegenover elkaar blijven staan is er genade nodig. Hoeveel genadetrainers wij in ons leven krijgen is afhankelijk van onze eigen houding. Delen wij met elkaar goedheid uit, kiezen wij er voor om naast de ander te blijven zitten en te luisteren in plaats van maar telkens een blokkade op te werpen en de discussie aan te gaan.

Het begint bij jou en mij om onze naaste lief te hebben. Goed te zijn voor iemand. Een blijvende uitdaging en daarom bleef bij mij het woord genadetrainer uit de preek van Eline hangen. Eerste instantie had het op mij een verlammend effect. Door te denken, ze zullen er altijd zijn. Er zullen altijd mensen zijn die een andere mening hebben, die je niet aardig vinden, die je misschien pesten of die er voor kiezen om juist lijnrecht tegenover jouw te staan, die zo zichtbaar zijn in onze maatschappij. Je hoeft het journaal maar aan te zetten, een krant te openen of te scrollen op social media. Toch begint het dan in het eenvoudige. Gewoon bij jou en mij. Door onze naaste lief te hebben, zoals Jezus ons liefheeft.

8 Comments

Laat een reactie achter