Inspiratie

Ontspannen de zomer in?

De zon schijnt volop, de temperaturen lopen omhoog, momenten van buiten eten en tot ’s avond laat borrelen met af en toe een zoemende mug in je oor, het kan weer. Welkom zomer! In mijn omgeving hoorde ik soort zucht van ontspanning. Korte broeken kunnen aan en de eerste geuren van aangestoken barbecues zijn al geroken.

Schurende zomer?

Langzaamaan komt ook de zomervakantie dichterbij en daar lijkt het wel een beetje te gaan schuren. De ene kant ontspanning van de zon, de zomer en aan de andere kant de snelkookpan van alles moet zijn afgerond voordat we van de zomervakantie kunnen genieten. Reacties als: ’tot mijn zomervakantie kan ik niks meer afspreken. Mijn agenda zit helemaal vol. Allemaal met leuke dingen hoor maar eigenlijk teveel. Waarom moet alles dan ook in juni en juli plaatsvinden?’ Of een andere reactie: ‘op mijn werk is het zo druk, het lijkt wel of iedereen nog net even voor zijn of haar vakantie er alles doorheen gejaagd wilt hebben. Ik denk wel eens van, dat kan best na de vakantie maar ik doe het dan maar om gezeur te voorkomen.’

Weet je wat de grap is dit hoor ik elk jaar weer en het maakt niet uit bij welke organisatie ik werk. Van bedrijfsleven tot onderwijs. Lange to do lijstjes, mailboxen die werden leeg gewerkt en daarmee die van anderen weer gevuld. Allemaal onder het mom van straks is de bezetting minimaal of we moeten het seizoen goed afronden. Waarmee wij met elkaar een bepaalde druk creëren en in stand houden die niet direct gezond is. Ik zie wallen onder ogen verschijnen en met regelmaat wordt tegen elkaar gezegd nog even vol houden. Over… en vul het aantal weken tot aan je vakantie maar in.

Schuldig

Ook ik doe er aan mee. Mijn notitieboek staat vol met to do lijstjes. Zaken die nog uitgewerkt of afgerond moeten worden voordat ik met vakantie ga. Ik stuur mijzelf met enige regelmaat ’s avonds een mailtje omdat ik bepaalde zaken nog moet doen en niet mag vergeten. Alleen dat moeten ligt dus ook een deel bij mijzelf. Er staat namelijk ook wel het nodige op het lijstje wat prima straks na de vakantie kan. Alleen het zou zo lekker zijn als het klaar is. Wordt ik geleefd door diverse afspraken in mijn agenda. Zowel op mijn werk als privé. Ga ik ook naar een afsluitende barbecue terwijl er straks in september ook weer een startbarbecue is. In plaats van langzaamaan ontspannen naar de vakantie toe te leven, heb ik een abonnement op het koffiezetapparaat en moet ik mij beheersen om ’s avonds en op mijn vrije dag niet de laptop open te klappen en aan het werk te gaan. Met als reden dan kan die collega ook weer verder en is het straks voor mijn vakantie allemaal klaar.

Ontspannen de zomer in

Misschien is het een feest van herkenning of denk je wel zo die is toe aan vakantie of is een beetje zuur. Op het moment dat ik schrijf zit ik buiten met mijn laptop op schoot. De zon schijnt en staat er naast mij een kop koffie. Niet omdat ik het nodig had maar gewoon omdat ik er zin in heb. Juist nu het binnenleven naar buiten gaat ontstaat er weer een stukje bewustwording. Dat ik zelf een ratrace van de laatste weken voor de vakantie, laat ik vooral voor mijzelf spreken, maak. Door als maar het goede te willen doen. Loyaal te zijn in het werk en privé. Alleen met dikke wallen je vakantie in gaan en de eerste week alleen maar bij moeten slapen omdat je eigenlijk al weken op je tandvlees loopt kan volgens mij ook niet de bedoeling zijn. Met hard werken is niks mis maar daarin de ander opjagen, jezelf op jagen doordat je druk en loyaliteit voelt om alles maar af te hebben of overal maar bij te moeten zijn is niet heel gezond.

Mag ik je wat vragen? Laten wij daarom een beetje naar elkaar omkijken. Niet elkaar gek maken door maar door en door te gaan maar elkaar helpen om relaxt de zomer in te gaan. Eerlijk durven te zeggen dat kan straks in het najaar ook wel een keer. Elkaar de ruimte gunnen door dingen een keer niet te doen of wanneer jij het wat rustiger hebt iets over te nemen. Even te bedenken wanneer je iets aan een ander vraagt of het voor nu realistisch is. Er zijn zaken die moeten gewoon door gaan maar er zijn ook echt een hoop dingen die best even kunnen wachten. Zullen we dat met elkaar proberen te doen?

Ik wens je een ontspannen zomer toe. Vol zon, gezelligheid en straks een hart vol dankbaarheid en mooie herinneringen zodat je weer opgeladen aan het werk mag gaan.

Laat een reactie achter