Inspiratie

Een lunchbox vol nieuwsgierigheid

De radio staat aan en naast mij staat een dampende kop koffie. De regen slaat tegen de ramen. De behoefte om vandaag naar buiten te gaan is ver te zoeken. Een prima moment om mijn laptop open te klappen en een nieuwe blog op mijn website te plaatsen. Alleen waarover zal ik vandaag eens schrijven? Terwijl ik drink gaan mijn gedachten terug naar mijn lunch van gisterenmiddag.

Nieuwsgierige blikken volgen met enige regelmaat mijn bakje als ik het uit de magnetron haal en meeneem naar de plek waar ik en mijn collega’s lunchen. Zo ook gisteren. Wat heb je dit keer meegenomen? is de vraag die met grote regelmaat klinkt. Om het daarna goed te keuren of van de nodige opmerkingen te voorzien. Altijd met een knipoog en absoluut niet lelijk bedoelt, begrijp mij goed. Het levert vaak vooral leuke gespreksstof op.

Gezonde nieuwsgierigheid

Gelukkig worden wij geboren met een gezonde dosis nieuwsgierigheid. Behoefte om dingen te ontdekken, te leren en nieuwe ervaringen op te doen. Hoe jong kinderen nog zijn, ze gaan op ontdekkingsreis. Van dingen in mond stoppen tot mooie muurschilderingen maken met lippenstift. Heel veel mensen kunnen wel zo’n verhaal vertellen. Nieuwsgierigheid stopt gelukkig niet als je ouder wordt.

Uit je comfortzone

Nieuwsgierigheid kan ook helpen om uit je comfortzone te stappen. Om iets te doen wat je niet zo snel zult doen. Iets wat misschien wel op je bucketlist staat. Bijvoorbeeld reizen die je wilt maken omdat je over landen goede verhalen hebt gehoord of reisprogramma’s hebt gezien. Je dan bewust kiest voor een andere manier van reizen dan dat je gewend bent. Toch die parachutesprong maken omdat je toch een keer wilt weten hoe het is om zo vrij te zijn als een vogel.

Prikkel je nieuwsgierigheid

Je kunt je nieuwsgierigheid op allerlei manieren prikkelen. Ook als je niet direct uit je comfortzone wilt stappen. Dit gaat heel eenvoudig door vragen te stellen, door met anderen te praten of door oprechte belangstelling te tonen. Toch wil ik je uitdagen en dat zeg ik ook tegen mijzelf om een nieuwe uitdaging aan te gaan waar je nieuwsgierig naar bent. Door toch uit die comfortzone te stappen. Ik ga voor het eerst komend voorjaar alleen met een groepsreis mee. Ik ben nieuwsgierig hoe ik dat ga vinden. Ik ben vaker met groepsreizen weggeweest maar altijd samen met iemand. Ik vind het oprecht leuk en spannend en stap echt uit mijn comfortzone. De nieuwsgierigheid won het en ik ga de uitdaging aan. Herkenbaar? Waar ben jij nieuwsgierig naar en zou je graag voor uit je comfortzone stappen? Ik ben benieuwd!

One Comment

Laat een reactie achter