Inspiratie,  Persoonlijke ontwikkeling

Met de zon op het terras

Vanmiddag zat ik heerlijk op een terras wat te drinken. De zonnestralen verwarmden mijn gezicht. De eerste weken van 2023 waren intensief geweest en vandaag was het eerste moment om echt even op adem te komen. Aandacht te hebben voor de fluitende vogels op de achtergrond. Een kat die, met een belletje om zijn nek, op het terras scharrelt en om af en toe even mijn ogen dicht te doen.

Wanneer de dagen constant gevuld zijn of je hoofd vol zit met overpeinzingen dan is er geen of onvoldoende ruimte voor creativiteit, reflectie en verder denken dan het moment. Althans zo werkt het voor mij en ik heb in de loop van de jaren gemerkt dat dit voor veel mensen zo werkt. Je wordt op dat moment geleefd in plaats van dat je leeft. Ik betrapte mij erop dat, dat het geval begon te zijn. Ik werd chagrijnig, voelde mij futloos en begon slechter voor mijzelf te zorgen. Niet meest gezellige combinatie en daarom heb ik dit weekend mijn agenda bewust leeg gemaakt. Geen afspraken, hoe leuk ze ook zijn. Geen verplichtingen en wanneer er weer een verzoek kwam of ik beschikbaar was om een paar avonden over iets mee te denken, heb ik hartelijk bedankt. Niet altijd eenvoudig maar voor mij op dit moment beter.

Ik wil geen gekookte kikker zijn

Het vinden van balans is voor de één heel simpel en voor de ander een grotere uitdaging. Vooral als je veel dingen leuk vindt. Wat bij mij het geval is. Hoe die balans eruit ziet is voor iedereen verschillend. Soms zijn er gewoon weken waarbij het drukker is dan anders. Dat is niet erg als het maar in de juiste verhouding blijft staan en het daarna weer iets rustiger wordt.

Wat is of wanneer ben je te druk? Dat is een vraag die op verschillende manieren beantwoord kan worden. Te druk in de zin van bijvoorbeeld heel veel afspraken buiten je werk om of te druk in je hoofd omdat van alles speelt. Wanneer daar een disbalans in komt dan ligt een burn-out op de loer. Dan zet je zoveel rek op je persoonlijke elastiek dat de elasticiteit er op een gegeven moment uit is. Je niet meer terug veert en je het niet meer op kunt vangen. Of zoals iemand het pas mooi tegen mij zei: “Het is net als een kikker. Stop je die in een pan met heet water dan springt de kikker er gelijk uit. Stop je hem in een pan met koud water en je stookt langzaamaan het vuurtje op, dan kook je hem vanzelf dood.”

Alles valt of staat met goed voor jezelf zorgen en je grenzen aangeven en zorgen dat je niet de dode kikker wordt. Dat schuurt soms, dat zorgt voor teleurstelling maar het geeft ook ruimte. Ruimte om op adem te komen. Ruimte om te reflecteren. Ruimte om iets simpels te doen als iets drinken in de zon op het terras. Ruimte om even verder te kijken en bij jezelf in te checken. Hoe zit ik er eigenlijk bij en doe ik nog het goede. Het goede voor mijzelf en daarom ook voor je omgeving. Bijvoorbeeld als ik alleen maar zit te mopperen wordt de sfeer er niet gezelliger op.

Kijk eens eerlijk in de spiegel

Ik heb er al wel eens eerder iets over geschreven. Zelfreflectie. Jezelf recht in de spiegel aankijken is ook bij jezelf checken hoe het met je persoonlijke grenzen is. Ben je er nog senang mee of moet je concluderen dat jij er telkens een beetje overheen gaat. Dat je het eigenlijk alleen maar voor de ander doet, je steeds verder van jezelf af komt te staan. Wanneer heb jij voor het laatst aan jezelf gevraagd hoe het met je gaat? Hoe het echt met je gaat? Durf je dan eerlijk tegen jezelf te zijn?

Ik hoop dat je oprecht dat je kunt zeggen dat het goed met je gaat. Als je tot de conclusie komt dat het beter kan kijk dan eens waar het inzit. Echt bewust te reflecteren en jezelf recht aan te kijken. Misschien vraagt het om iets simpels, als een bewuste adempauze. Even je agenda leegmaken en een paar afspraken afzeggen. Een vriend of vriendin te bellen om van je af te praten. Bewust tijd te maken met je partner en een van hart tot hart gesprek te hebben. Als je tot de conclusie komt dat er meer nodig is, wacht niet te lang. Ga er dan mee aan de slag. De trein van het leven raast wel door alleen jij kan wel bepalen of je in een stoptrein of sneltrein zit.

Het terras, de zon en een lege agenda dit weekend is voor mij voldoende en geven mij ruimte voor nieuwe dingen, de balans op te maken en even goed voor mijzelf te zorgen. Hoe gaat het met jou?

Laat een reactie achter