Inspiratie

Hoopvol verlangen, delen en vieren

Over twee weken vieren gewoon alweer kerst. Alweer, althans zo voelt het voor mij. Ik weet niet hoe het jou vergaat maar dit jaar is echt omgevlogen. Voor mijn gevoel zat ik een maand geleden nog een boek te lezen aan een rivier op een camping in Luxemburg. Sinds vorige week is mijn huis gevuld met lichtjes, kerstballen, sterren en een kerstboom. Kaarsen staan regelmatig te branden. Het is een tijd van verlangen, delen en vieren.

Verlangen

Verlangen waar naar eigenlijk? Veel mensen kijken uit naar de kerstdagen. Naar gezellige kerstborrels op het werk of de jaarlijkse kerstlunch. Heerlijk lang met elkaar tafelen, met elkaar een kerkdienst bezoeken of cadeautjes onder de kerstboom. Het verlangen om bij elkaar te kruipen. De sjoelbak te voorschijn te toveren, wandelingen door het bos te maken en bij te kletsen onder het genot van een glas wijn. Zie je het al voor je? Heb jij ook zo’n verlangen? Zie jij uit naar de feestdagen? Of ben je iemand die er stiekem onder zucht. De verplichting voelt om je familie of families met een bezoek te vereren. Verplicht koffie te drinken, heel lang te tafelen totdat je geen pap meer kan zeggen. Stiekem eigenlijk net iets te vaak op je horloge kijkt om het geschikte moment, om te kunnen vertrekken te kiezen. Als je bij het lezen van deze blog merkt dat het laatste eigenlijk het geval is, dat het vieren van kerst als een verplichting voelt, wil ik je uitdagen om het om te draaien door het dit jaar vooral te delen en te vieren.

Delen

It’s the season of giving wordt er vaak over de maand december en in het bijzonder over kerst gezegd. Wanneer je stiekem een beetje tegen kerst op ziet bedenk dan dat het ook een moment kan zijn om te delen. Zie het als iets positiefs. Je verhaal te delen door gewoon te vertellen hoe het echt met je is of door letterlijk te delen. Door iets mee te nemen voor bij de koffie. Een aardigheidje te brengen bij je buurman, bij iemand in de kerk, sportvereniging of werk. Door een kaartje in iemands brievenbus te doen. Door een stukje licht te brengen. Iets positiefs, iets vrolijks zonder iets terug te verwachten of te verlangen. Door te delen zonder verwachtingen, door leuke dingen te doen komen gelukshormonen vrij. Wist je dat dit ook gebeurd als je iemand een knuffel geeft? Probeer het maar eens als je met een klein beetje tegenzin op visite gaat en de woonkamer binnenloopt. Je zult merken dat het een positief gevoel geeft.

Vieren

Kerst vieren wij ook bijna aan het einde van het jaar. Wanneer je samenkomt maar ook als je alleen bent is het ook het moment om terug te kijken en de mooie momenten te vieren. Echt bewust stil te staan bij wat je allemaal hebt. Ook als je dit jaar geconfronteerd werd met de rauwheid van het leven door bijvoorbeeld verlies of ziekte. Wanneer je samen met de mensen die je lief zijn kunt terugblikken en vooruit mag kijken, noem dan eens de leuke momenten op. Vaak komen dan de meest sterke en mooie verhalen naar boven. Verhalen die je misschien wel vergeten bent. Pak fotoboeken erbij of scrol eens door de foto’s op je telefoon. Je zult verrast worden. Vier het leven en gedenk het goede! Kerst is het feest van het licht, het feest van hoop. Ik wens je een hoopvol kerstfeest toe en als je een keertje zucht met de feestdagen, dan mag dat natuurlijk. Maar als we hoopvol verlangen, delen en vieren dan kan het uiteindelijk niet anders dat er ook tijdens de kerstdagen vooral veel mooie lichtpuntjes zullen zijn.

One Comment

Laat een reactie achter