Gezondheid,  Inspiratie

Hocos pocus pilates pas

Ik lag op mijn rug op een matje een les pilates te volgen. Los van de conclusie dat mijn buikspieren wel wat training konden gebruiken en ik zowaar nog kon planken had ik tijdens de les ook vooral last van mijn lichaam. Alles deed pijn en verzuurden naar mijn mening veel te snel. Voordat ik er erg in had zag ik vooral allemaal wat er niet goed was. Niet de beste uitgangspositie als je allerlei spierversterkende oefeningen aan het uitvoeren bent.

Je hebt namelijk, als je het goed doet, bij pilates niet heel veel tijd om na te denken. Je concentratie en focus liggen bij je ademhaling en het aanspannen en ontspannen van de juiste spiergroepen om tijdens het opdrukken, planken en allerlei andere oefeningen niet als een plumpudding in elkaar te storten. Eenmaal thuis dook ik mijn voorraadkast in om te kijken of er nog wat te snaaien lag. Ik had de behoefte om mijn frustratie weg te eten. ’s Avonds keek ik mijzelf nog een keertje goed aan in de spiegel. Jammer dat ik geen toverspreuk kon uitspreken om zo poef, alles wat ik niet mooi vond te laten verdwijnen.

Worstelen

Het was die avond geen pilates maar worstelen. Worstelen met mijn zelfbeeld en eigen waarde. Ik was mijzelf die avond volledig aan het afbranden in plaats van trots te zijn op mijzelf. Dankbaar te zijn voor wat mijn lichaam wel kon. Ik was die avond mij aan het vergelijken met anderen. Scrollend door social media zag ik allemaal perfecte plaatjes en negatieve gedachten namen de overhand. Laat ik voorop stellen dat ik mijzelf niet altijd en constant aan het afbranden ben. Ik kan gerust ook voor de spiegel staan en denken wat zie je er leuk uit of wat ben je toch ook een leuk mens. Ik weet ook dat er veel mensen zoals ik denken. Wat ik bedoel te zeggen is dat er veel mensen zijn die aan zichzelf twijfelen, kritisch zijn op zichzelf, vinden dat dingen anders moeten. Aan hun figuur, in werk, in relaties, in ….

Niet moeten maar willen

Juist nu er nieuw jaar voor de deur staat worden er vaak voornemens gemaakt. Heb jij ze stiekem al gemaakt? Met jezelf afgesproken dat je mee gaat doen aan Dry January, minder gaat snoepen, zoveel kilo afvallen, vaker nee zeggen etc.? Welke afspraak heb je met jezelf gemaakt over wat anders moet, beter kan? Wat nu als je het niet doet. Jezelf iets niet oplegt maar gewoon van het goede uitgaat. Dat je alles vanuit de beste intentie doet. Niet omdat je vind dat het moet maar omdat je het graag wilt. Gewoon blij zijn met wat wij hebben. Dat we er alleen mee aan de slag gaan omdat je het wilt. Je bent goed zoals je bent.

Jij bent een mooi mens! Je doet je best. Zullen we proberen om met elkaar vooral dankbaar te zijn? Voor wie je bent en wie je mag zijn voor jezelf en voor de mensen die je lief zijn? Ook als je weer eens mopperend in een spiegel kijkt of op een matje ligt.

Laat een reactie achter