Inspiratie

Loslaten

Vanmorgen liep ik in het bos. Tussen alle vallende bladeren door, vielen met grote regelmaat ook een eikels en beukennootjes naar beneden. De wind en regen deden hun werk en af en toe brak de zon door en zag ik de bomen met al hun kleuren veranderen. De kleuren als rood, geel en oranje werden nog feller.

Kijk naar de bomen

De bomen laten allemaal op hun eigen tijd de bladeren los om vervolgens weer voor te bereiden op een nieuw seizoen. Oud maakt plaats voor nieuw. Een mooie metafoor vind ik zelf want hoe vaak blijven wij niet in het oude hangen? Blijven we vasthouden aan dingen die ons niet (meer) helpen, die ons tegenhouden om stappen te zetten? Energie kosten? De natuur laat ons zien dat ook wij los mogen laten om sterker te worden. Om keuzes te maken. Dit kunnen gezonde keuzes zijn door letterlijk te werken aan je gezondheid. Keuzes in relaties, in werk, in vrije tijd, in hoe jij je agenda vult etcetera.

Soms moet er dan even flink aan je boom worden geschud om te zien wat je mag loslaten. Als ik naar mijzelf kijk, zijn het bijvoorbeeld meningen van anderen. Ik mag ze bekijken, naar luisteren maar ze hoeven niet aan mij te blijven plakken. Onder mijn huid te kruipen. Dat ik daardoor toch andere keuzes ga maken die niet van mij zijn maar van de ander. Ook mag ik de komende tijd weer meer bewust goed voor mijzelf zorgen. Gezond eten, goede nachtrust, meer bewegen en eerlijk te zijn naar mijzelf of ik iets doe omdat ik het zelf wil of omdat ik denk dat de buitenwereld het van mij verwacht. Dat ik ja zeg tegen dingen terwijl alles in mij nee zegt. Bang om mensen teleur te stellen.

Geef jezelf de ruimte

Loslaten dat ik voor mijn gevoel niet altijd goed genoeg ben. Dat het altijd beter moet en kan. Die eeuwige kritische stemmetjes. Die wij allemaal in bepaalde maten hebben, mogen wij loslaten. Jij bent een leuk mens! Jij doet het hartstikke goed. Jij mag genieten van de dingen die je blij maken en ja we mogen allemaal een beetje meer schijt hebben aan de wereld. Dat betekent echt niet dat wij gelijk arrogant en egoïstisch zijn. Dat wij geen oog meer voor de ander hebben.

Loslaten. Het blijft een gave want hoe vaak houden wij niet krampachtig aan dingen vast omdat ze te pijnlijk zijn om los te laten. Dat wij bang zijn dat wij het dan vergeten. Dat het dan ineens niet meer van waarde is. Toch denk ik dat loslaten ook kan helpen om liefdevol naar situaties te kijken. Dat wanneer de kramp eruit gaat je de mooie kanten ziet. Dat de pijn die ermee gepaard gaat zal verzachten.

Bloeien zoals je bedoelt bent

Loslaten geeft ruimte voor nieuwe dingen. Ruimte voor voeding om te groeien, te ontwikkelen naar nieuwe dingen die op je pad mogen komen. Dat je ruimte krijgt om te bezinnen, tot rust te komen en om dan weer volop uit te lopen en te blijven bloeien zoals je bedoelt bent.

Wat mag jij loslaten? Pak de bladeren op en gooi ze in de lucht en geniet vooral van het goede wat het je gebracht heeft!

Laat een reactie achter