Christelijk geloof,  Inspiratie

Rust zoeken, rust vinden het klinkt zo eenvoudig toch?

Het is deze week de stille week maar in mijn hoofd is het sinds lange tijd niet meer zo druk geweest. De stilte is ver te zoeken. In de stille week staan christenen stil en herdenken ze de gebeurtenissen rondom het lijden, sterven en de opstanding van Jezus. In veel kerkelijke gemeenten vinden juist in die week meer stilte momenten, vespers en vieringen plaats. Op televisie is op Witte Donderdag the Passion te zien en wanneer je deze week de radio aanzet en zoekt is de kans heel groot dat je een uitvoering van de Matthaüs-Passion van Bach tegenkomt.

Stille week

Misschien zegt jou de stille week niets. Ken je the Passion eerder als een musical/amusementsprogramma op televisie. Denk jij bij Pasen aan paaseieren zoeken of uitgebreide paasbrunch. Als je nieuwsgierig bent om meer over Pasen en het paasverhaal te weten en te lezen neem dan eens een kijkje op https://www.debijbel.nl/. Voor mij persoonlijk is het ook het moment om bewust stil te staan dat het altijd weer licht wordt. Dat hoe donker het soms ook in je leven kan zijn, het licht altijd overwint. Jezus laat zien dat hij sterker is dan de dood. Dat er hoop voor de wereld is, dat hij leeft!

Rust vinden

Juist in deze week word ik mij extra bewust van het feit hoe moeilijk het is om echt stil te worden, stil te staan. Hoe ik in beslag genomen wordt door mijn werk, door zorgen en verplichtingen. Een vriendin vertelde mij laatst, dat nu ze even rustig aan moet doen ze pas door heeft hoe opgejaagd ze is. Hoe moeilijk het is om echt rust te vinden. Dat zette mij aan het denken. Hoe is dat eigenlijk voor mij? Hoeveel tijd en ruimte gun ik mijzelf om echt tot rust te komen? Om stil te staan? Echt iets met volle aandacht te doen zonder al weer bezig te zijn wat er nog meer moet?

Ik moet bekennen dat ik mij herkende in haar verhaal. Het gevoel van opgejaagd zijn. Op mijn vrije dag moet ik mijzelf echt bedwingen om toch maar niet thuis alsnog te gaan werken. Niet omdat mijn werkgever het van mij vraagt maar om van dat gevoel af te komen dat anders misschien wel dingen blijven liggen. Dat het van mij afhangt. Bang om dingen te vergeten. Dat is niet stilstaan, stil worden, rust vinden, afstand nemen van je werk dat is eerder jezelf uiteindelijk een burnout in werken. Dat laatste kan natuurlijk absoluut niet de bedoeling zijn.

Er is natuurlijk niets mis met een gezonde arbeidsethos. Soms kunnen er gewoon in je leven hele drukke of hele ingrijpende momenten zijn. Als een hele intensieve periode in je werk of omdat je tijdelijk mantelzorg moet verlenen. Het verlies van een dierbare of uitdagingen in je relatie. Alleen als het en en wordt en alles zich opstapelt dan kan de toren soms net iets te hoog en minder stabiel worden zodat die uiteindelijk omvalt. Het kan dan soms een poos duren voordat er weer een stevig fundament staat.

Als het je overkomt, gun jezelf dan ook de tijd om te herstellen. Om dingen misschien een poosje niet te doen. Even geen en en. Om echt voor jezelf te kiezen. Het vraagt vaak ook enorme mentale veerkracht die niet altijd op te brengen is. Als je merkt dat de stapel te hoog wordt, vraag dan op tijd om hulp. Op je werk, aan familie, vrienden etc. Luister naar het stemmetje in jou of neem de opmerkingen in je omgeving serieus als je regelmatig de vraag krijgt of het wel goed gaat en het allemaal wel red. Ergens weet je namelijk wel als het teveel is of als je lichaam signalen afgeeft. Wanneer je misschien niet meer slaapt, flauwvalt of je elk virus maar meepakt wat langskomt. Je lichaam geeft aan dat het tijd is om rust te nemen. Het vraagt jou om stil te staan en te worden. Eerlijk in de spiegel te kijken en jezelf hulp te gunnen. Soms weet je gewoon even niet meer waar de balans de verkeerde kant is doorgeslagen. Waar zit het hem in. Is het wel mijn werk of is het je gezondheid, relaties of zingeving etc.

Positieve gezondheid

Misschien lees je deze blog en denk je, ja leuk allemaal. Ik herken iets maar ook heel veel niet. Fijn! Toch wil ik jou ook iets meegeven. Ken je de app positieve gezondheid al? Een handige app om eenvoudig een spinnenweb van zes elementen van je leven te maken. Op de website van IHP kun je meer informatie lezen en ook daar een vragenlijst invullen. Zoals op de website staat: “Mensen die de vragenlijst invullen, kunnen met het spinnenweb in kaart brengen hoe zij hun gezondheid ervaren. Voel je je bijvoorbeeld gelukkig of juist eenzaam? Lukt het je om de dagelijkse dingen te doen, zoals het huishouden? Beleef je nog plezier aan je bezigheden?”

Het geeft je eenvoudig inzicht of alles voor jou in de goede verhouding staat of waar misschien een uitdaging ligt. Het geeft je een beetje inzicht. Het kan een bevestiging of misschien wel een eye opener zijn. Echt de moeite waard om de website te bekijken en om de vragenlijst is in te vullen.

Stil worden als je hoofd vol zit

Wat nu als jij denkt ik ben misschien wel te druk. Herken mij wel in dat opgejaagde gevoel. Het feit dat je herkent is al super want dan kan je er iets aan doen. Ga dan bij jezelf na waar het in zit. Of het tijdelijk of structureel is. Als het structureel is dan mijn tip om er echt mee aan de slag te gaan. Neem jezelf daarin serieus. Maak het bespreekbaar. Ontdek waar het niet goed gaat. Zoek desnoods professionele hulp als je huisarts en ga er over in gesprek. Uit ervaring weet ik dat het vaak geen quick fix is. Dat jezelf de tijd moet geven. Echt het je zelf te gunnen want daar gaat het vaak al mis. Wij voelen ons vaak verplicht of zien het als falen. Ongemerkt zijn wij drukker met anderen dan met ons zelf. Durf echt stil te staan. Geen symptoombestrijding maar echt te kijken waar de ‘pijn’ zit. Ik ben de laatste die zal zeggen dat het makkelijk is maar er altijd hoop voor de toekomst. Dat laat Pasen ten volle zien. Dus gebruik de stille week om echt even stil te staan en eerlijk naar jezelf in de spiegel te kijken. Dan doe ik dat ook.

Ik wens je een hoop vol Pasen toe!

Laat een reactie achter