Christelijk geloof,  Inspiratie,  Single

December, the season of (for)giving

De afgelopen week bivakkeerde ik onder een kleedje op de bank. Gewapend met een enorme stapel zakdoekjes, keelpastilles en drinken keek ik de meest zoete kerstfilms op Netflix met als tegenhanger af en toe een aflevering van een actieserie. Gevloerd door corona, tijd om tussen het slapen en televisie kijken door bewust stil te staan en te reflecteren op 2023. Wat is er allemaal gebeurd, wat zijn mooie herinneringen, wat zijn schurende herinneringen? Hoe kijk ik naar de toekomst? Ben ik blij en dankbaar waar ik nu sta? Wat zou ik graag anders zien? Persoonlijke vragen, die een persoonlijk antwoorden kennen.

Onderweg naar Kerstmis

Morgen is het tweede advent. Wij kijken met elkaar uit naar Kerstmis! Het feest van het licht en onze wereld kan in al zijn gebrokenheid dit stralende Licht gebruiken. Misschien doordat wij uitkijken naar het kerstfeest gaan onze gedachten, ieder geval de mijne, automatisch ook terug. Terug naar vorig jaar. Hoe zag mijn leven er toen uit. Hoe zag jouw leven er toen uit? Is het in de positieve zin veranderd, mocht het in alle dankbaarheid hetzelfde blijven? Misschien waren er vorig jaar met kerst nog mensen in je leven die je nu moet missen. Doordat relaties gebroken zijn of dierbaren overleden. Terugkijken en vooruitkijken dat is wat deze periode van het jaar met ons doet. Letterlijk door dingen af te ronden het jaar langzaamaan af te sluiten en tegelijk ook voorbereidingen maken voor wat komt.

Hoop

Overal verschijnen de mooist versierde kerstbomen. Nu het sinterklaasfeest achter ons ligt zullen vandaag in veel huizen een kerstboom verschijnen. Straten raken meer verlicht, kaarsen worden aangestoken en waar het kan brandt de open haard of houtkachel. Het is mooi om te zien hoe wij met elkaar daarin ook het licht opzoeken. Het met elkaar willen delen. Ook als het leven schuurt, als verwachtingen anders lopen, als je dankbaar terugkijkt op wat geweest is en wat nog komt. Wanneer jij van het licht geniet maar je ook weet dat het voor anderen niet zo vanzelfsprekend is, steek dan een lichtje voor ze aan. Denk aan ze, bid voor ze. Dat het licht hoop mag geven, juist als het voor hun zo donker voelt.

December, the season of (for)giving

Reflecteren, vooruit kijken, plannen maken. December is de maand van geven. Letterlijk in de vorm van cadeau’s, etentjes, borrels etc. Het is ook een season om ook bewust te vergeven. Door terug te kijken. Te reflecteren op wat er is gebeurd. Misschien ook om mensen en wellicht ook jezelf te vergeven voor wat er is gebeurd. Wellicht zijn er dingen waar je op terug wilt komen, dat kan altijd en misschien is het nu wel een goed moment om er over in gesprek te gaan. Filter de goede dingen eruit, laat achter wat nodig is en pak de kans om opnieuw te beginnen. Wacht niet met je goede voornemens tot 2024. Het kan elk moment. Dat het Licht van kerst zich mag verspreiden via jou en mij. Dat terugkijken op helpend is om verder te gaan. Dat keuzes positief worden bevestigd en je stappen durft te zetten als het nodig is.

Ik wens je heel veel licht, liefde en moed toe! Dat de liefde die je uitdeelt mag doorwerken in je omgeving. Dat mensen met je mee gaan doen en zo het licht van kerst steeds feller en feller wordt. Fijne feestdagen en een mooi 2024!

2 Comments

Laat een reactie achter