Christelijk geloof,  Inspiratie

En toen ontdekte ik, dat ik mijzelf ergens verloren was

En toen ontdekte ik dat ik mijzelf ergens verloren was. Herken je dat? Dat je iets voorneemt maar dat er helemaal niks van terechtkomt? Of je doet het een aantal weken trouw maar daarna ebt het langzaam weg? Je stort je vol overgave op je werk of je hobby. Voor je het weet ben je alleen daar nog meebezig terwijl je zo had voorgenomen je er niet compleet in te verliezen maar tijd te houden voor andere dingen. De balans is compleet de verkeerde kant opgeslagen. Je bent jezelf erin verloren.

Hoe vind je jezelf weer terug?

Hoe vind je jezelf dan weer terug? Als die vraag intypt bij Google krijg je diverse antwoorden. Van meditatie tot het vinden van je innerlijke stem. Ik kies voor bidden en schrijven. Ik pak dan pen en papier en het liefst nog een aantal gekleurde stiften en ga ik naast bidden mindmappen. Het liefst met een grote kop thee erbij. Mindmappen is een manier om informatie te visualiseren. Ik begin met het schrijven van allerlei steekwoorden en korte zinnen. Alles wat in mijn hoofd zit moet er uit. De onrust, wensen, frustratie, ideeën, gewoon echt alles.

Als het op papier staat komen de kleurtjes in beeld. De gedachten die bij elkaar horen worden gebundeld op een nieuw vel papier Elk blokje steekwoorden wat bij elkaar hoort krijgt een eigen kleur. De kunst is om daarna de rode lijn te ontdekken en te kijken wat nodig is. Misschien springt er wel een onderwerp uit. Daarna ga ik kijken op welke blokjes/thema ik snel en eenvoudig invloed kan uitoefenen. Bijvoorbeeld elke avond op een vast tijdstip naar bed, niet het hele weekend volboeken met afspraken, gezonde voeding in plaats van de snelle ongezonde hap. Niet altijd is er gelijk een oplossing voor handen. Dan kijk ik naar welke eerste stap ik wel kan zetten of leg ik het gewoon even aan de kant en bekijk ik het de volgende dag nog eens. Met een frisse blik zie je soms andere dingen of bespreek ik het met iemand die mij goed kent.

Misschien helpt mindmappen in dit soort situaties jou ook. Reflecteren om jezelf terug te vinden. In het grote of in het kleine. En het bidden? Dat blijf ik doen en kan ik je ook van harte aanbevelen.

Biddend zoeken

Het klinkt allemaal zo lekker eenvoudig. Biddend zoeken maar zo is het wel. Je hoeft alleen maar je handen te vouwen. Je mag het gewoon bij God neerleggen en zo innerlijke rust zoeken. Soms is het een worsteling en vraagt het tijd. Overgave, durven zeggen: “Ik ben mijzelf kwijt, wilt u mij helpen?” Als je dat een uitdaging vindt, vraag dan iemand om voor jou bidden. Soms zijn niet de juiste woorden te vinden luister dan bijvoorbeeld een lied, lees in de bijbel of vertel het aan iemand die je dierbaar is.

Het vraagt soms geduld maar durf te zoeken. Durf een eerste stap te zetten dan vind je jezelf weer terug.

Laat een reactie achter