Boekentip,  Inspiratie

Als je het licht niet kunt zien

Afgelopen weekend keek ik de miniserie ‘All The Light We Cannot See’ op Netflix. Het is een verfilming van het boek ‘Als je het licht niet kunt zien’ van Anthony Doerr. Een verhaal dat zich ten tijde van de tweede wereldoorlog afspeelt in Frankrijk. Marie-Laurie is blind en woont met haar vader naast het Natuurhistorisch museum in Parijs. Wanneer Parijs bezet wordt door de Nazi’s vluchten naar de Franse kust. Met hun vlucht nemen ze ook de meest waardevolle schat uit het museum mee. In Duitsland groeit Werner samen met zijn jongere zus op in een weeshuis. Hij belandt bij de Hilterjugend en wordt vervolgens naar dezelfde kustplaats in Frankrijk gestuurd. Daar komen hun verhalen samen en is het de radio die hun met elkaar verbind.

Met elkaar verbonden

Bij het lezen van het boek werd ik er al meegezogen en kon ik het niet aan de kant leggen. Ik was benieuwd hoe de verfilming zou zijn. Toen ik de serie keek realiseerde ik mij dat het verhaal wat zich tachtig jaar geleden afspeelt, actueler is dan nooit te voren. Een man die gedwongen wordt te vechten in een vreemd land. Radioberichten moet afluisteren maar eigenlijk gewoon een jongen wilt zijn en een blinde vrouw die via de radio met de wereld om haar heen communiceert. Twee mensen die vanuit verschillende situaties in een gedwongen wereld zitten vol angst en geweld daarin het licht blijven zoeken. Los vanuit de wereld waaruit ze gekomen maar dat het goede hun verbind. Met allerlei gevolgen die daarbij horen.

Licht breekt altijd door

De actualiteit zit hem voor mij in de berichten die je vanuit de diverse oorlogsgebieden in de wereld hoort. Dat ondanks het geweld om hun heen. Geweld wat soms geen enige grens lijkt te kennen mensen verbinding zoeken, zoeken naar het licht wat ze niet kunnen zien. Dat als je het licht niet meer kunt zien, je hem bij elkaar zoekt. In het goede, in liefde, in de gezamenlijke stem die je met elkaar verbind. Ondanks alle ellende en gebrokenheid. Licht is er, licht breekt altijd door.

Boek gelezen of serie gezien? Wat is jou bijgebleven?

P.s. Nieuwsgierig naar het boek of serie? Bezoek je lokale boekhandel of koop hem via bol.com. Nieuwsgierig naar de trailer van de serie? Bekijk hem hier.

3 Comments

Laat een reactie achter