Inspiratie,  Persoonlijke ontwikkeling

Het zijn maar foto’s..

Als jij door de foto’s op telefoon scrolt of door een fotoboek bladert wat zie jij dan? Komen er dan allerlei mooie herinneringen boven? Whatsapp je er dan eentje door met de tekst: ‘Weet je nog?’

Vandaag maakte en bestelde ik een fotoboek van de afgelopen vakantie. In de meivakantie ben ik tien dagen op vakantie naar de Azoren geweest. Een eilandengroep middenin de Atlantische oceaan. Met het bekijken van de foto’s zag ik de schitterende omgeving, bracht het leuke herinneringen naar boven en ik zag ook iets anders. Ik zag mijzelf.

Ik had moeite om naar mijzelf te kijken

Voor het eerst in mijn leven had ik echt moeite om naar mijzelf te kijken. Alleen waarom? Ik denk dat ik deze blog ondertussen wel tien keer opnieuw begonnen ben omdat het ik moest zoeken naar de juiste woorden. Ik weet dat ik namelijk niet de enige ben die soms moeite heeft om echt eerlijk naar zichzelf te kijken. Veel vrouwen zijn geneigd om te benoemen wat zij niet mooi aan zichzelf vinden. Te klein, te groot, te dik, te dun. Het streven naar het perfecte plaatje, het vooral kijken naar een ander. Het is in onze maatschappij verweven. In advertenties, op social media, op televisie etc. Alleen als je jezelf terug ziet op foto’s dan helpt dit rationaliseren niet. Althans niet altijd. Niet bij mij ieder geval. Het lukte dit keer gewoonweg niet. Ik vond op alle foto’s waar ik op stond wel iets.

Alleen wat ik zie ziet een ander niet

Alleen wat ik zie, ziet een ander niet. Ik zie wat vooral niet goed of mooi is. De ander ziet vaak hele andere dingen. Herkenbaar? De ander ziet je mooie glimlach, in plaats van de door jou gesignaleerde onderkin. Je sprankelde ogen in plaats van je vetribbels. Je open persoonlijkheid in plaats van je door jou te dik bevonden bovenbenen. De vraag is wel hoor je ook echt wat de ander ziet of zegt dat hij of zij mooi aan jou vindt? Als ik heel eerlijk ben, ik vaak niet. Wuif ik een welgemeend compliment weg.

Als je er last van hebt moet je er wat aan doen zei laatst iemand tegen mij. Waar ik last van heb is dat ik mijzelf gewoon te dik vind. Het mijzelf niet mooi vinden of naar beneden halen door mij te vergelijken met de ander heeft natuurlijk alles te maken met eigenwaarde. Jezelf accepteren, van jezelf houden en laat daar nu de crux bij veel mensen zitten en ook bij mij. Jezelf waard vinden om er mee aan de slag te gaan, jezelf de ruimte, tijd en geld gunnen om te werken aan wie je bent. Jezelf oké vinden in plaats de ander altijd mooier en beter te vinden. Ik hoor wat er tegen mij gezegd wordt. Dat als ik last van heb er iets mee moet doen alleen de hoe ontbreekt omdat de sleutel eigenwaarde is.

Kijk nog eens

Nu ik dit zo op schrijf, krijg ik toch iets wat een brok in mijn keel want het klinkt zo eenvoudig maar die eeuwige worsteling van jezelf goed genoeg vinden, jezelf van waarde vinden, oprecht van jezelf houden en je geliefd voelen dat wil iedereen. Dat vind ik ergens ook wel. Ik sta echt wel eens voor de spiegel te denken je bent een leuk mens maar dan is de kunst om dit vast te houden. Jezelf goed genoeg te vinden en het waard te vinden om voor te zorgen en te houden. Naar die foto’s te kijken en niet die rimpels te zien, je overgewicht of je hangende oogleden maar te denken kijk eens waar je staat, hoe je straalt en hoeveel plezier je beleefd.

Ik kijk nog eens naar mijn vakantiefoto’s op mijn telefoon en ik probeer voorbij mijn gedachten te kijken van wat niet mooi is maar van die vrouw op de foto te houden en haar de moeite waard te vinden om mijzelf tijd en ruimte te gunnen door goed voor mijzelf te zorgen.

Als deze blog een ‘feest van herkenning’ is nodig ik je uit om hetzelfde te doen. Wanneer dat helemaal niet het geval is nodig ik je uit de mensen in je omgeving te laten weten dat ze mooi zijn om van te houden. Hoe ze er ook zien, wie ze ook zijn, wat ze ook doen. Zolang zij het zelf nog niet kunnen nodig ik je uit om het voor ze te doen. Doe je mee?

3 Comments

 • Nanette

  Heel herkenbaar!
  Ik denk ook vaak: hoe zou ik naar mezelf kijken als ik ‘de ander’ zou zijn? Echt even proberen te kijken door de ogen van een ander.. dat helpt ook echt.
  Het blijft een eeuwigdurende strijd, denk ik. Jouw blog helpt me weer om erover na te denken, om mezelf een compliment te geven èn om dat ook naar een ander te doen!
  Maaike, je bent een mooi mens! 😘

 • Natascha

  Grappig, ik had je na de bruiloft nog een app je willen sturen hoe leuk je eruit zag in die blauwe jurk. Te laat, want nu lijkt het net of ik het doe naar aanleiding van je blog. Maar ook dan:Wat staat hij je goed die blauwe jurk.😃

Laat een reactie achter