Inspiratie

Hoe groen is jouw gras?

Ken je dat gevoel dat het lijkt dat een ander het altijd net wat beter voor elkaar heeft dan jezelf? Dat het gras bij de buren altijd groener lijkt? Dat je jezelf betrapt dat je wel heel vaak aan het vergelijken bent? Dat een ander het leven allemaal beter voor elkaar heeft? Misschien keuzes heeft gemaakt waar je ergens ook wel een beetje jaloers op bent?

En toch als je heel eerlijk in de spiegel kijkt wat zie je dan. Zie je dan één en al teleurstelling en wat er dus anders had gemoeten volgens jezelf of zie je wat jij van je leven gemaakt hebt. Ondanks dat je bijvoorbeeld een HBO opleiding heb afgerond, je een fijne baan gevonden hebt die misschien niet bij je opleidingsniveau maar wel bij jou past. Dat het oké is dat je prioriteit niet bij je carrière maar bij je gezin, je gezondheid of om welke reden je ook ligt. Misschien moet je wel heel eerlijk concluderen dat je geen carrièrejager bent. Dat je nooit maatje 36 gaat krijgen, dat de bouw van je lichaam niet veranderd. Zo kan ik nog wel even doorgaan.

Kunstgras

Dat gras hè, dat gras bij de buren kan ook zomaar kunstgras zijn. Dat super groen lijkt maar ontzettend nep is. Dat het misschien wel vol kapotte plekken zit. Dat iemand het allemaal heel fantastisch voor elkaar lijkt te hebben maar eigenlijk heel eenzaam is. Aan de buitenkant ziet het er zo voor het oog fantastisch uit. Alles goed voor elkaar. Relatie, werk, gezin, mooie auto voor de deur, huis tip top en orde maar ondertussen. Wij zijn met elkaar zo goed geworden om naar anderen te kijken dat we vaak vergeten om eerlijk, oprecht en vooral vriendelijk en liefdevol naar ons zelf te kijken.

Kijkend vol liefde

Liefdevol naar mijzelf kijken vind ik heel eerlijk een hele uitdaging. Het ene moment gaat het makkelijker dan het andere. Ik vind best vaak van mijzelf dat dingen beter kunnen en moeten. Dat loopt uitéén van sneller hardlopen tot meer ambitie hebben in werk. Van mijzelf lelijk en dik vinden tot dat het nogal logisch is dat ik nog alleen ben. Niet de meest beste stemmen. Als ik dan echt eerlijk naar mijzelf in de spiegel kijk dan moet ik concluderen dat het niet vaak liefdevol is. Eerder afbrekend dan opbouwend. Onze maatschappij hangt ook van goed beter best aan elkaar. Alles moet meer en steeds beter. Leren tevreden zijn, accepteren zoals je bent dat, dat oké is hoor je wel maar we handelen er naar onszelf vaak niet naar. Iemand kan wel blijven zeggen dat je een leuk mens bent, dat je het goed doet of dat je er goed uitziet maar als je het zelf niet gelooft dan blijft het gras bij de buren altijd groener. Dan zie je niet wanneer het kunstgras is.

Ligt de lat weer veel te hoog? Loop er dan lachend onderdoor. Wie heeft gezegd dat je erover moet? 

Matthijn Buwalda

Die eeuwige lat, dat groene gras. Ik schrijf het ook voor mijzelf. Die eeuwige onzekerheid. Die kritische stem. Eerlijk naar jezelf kijken is heel goed maar dat betekent niet dat, dat alleen maar afbreken betekent. Je bent goed zoals je bent met alles er op en er aan. Met je talenten, je unieke karaktertrekken en zelfs met eigenwijze eigenschappen. Je mag ook gerust tegen jezelf zeggen: ‘Wat ben ik een leuk mens! Je doet het hartstikke goed. Ik ben trots op mijzelf. Dat heb je super gedaan. ‘ Zeg het maar eens tegen jezelf. Ontdek maar waar je heel trots op mag zijn. Welke keuzes je hebt durven maken. Helemaal passend in jouw leven.

Durf het te blijven zeggen

Ook al komt het niet altijd binnen, als iemand het tegen je zegt (ik zeg dit ook tegen mijzelf) is het goed om het wel te blijven horen. Ken jij iemand die dat lastig vind om tegen zichzelf te zeggen dan daag ik je uit om het tegen die persoon te zeggen. Stuur eens een lief berichtje of een kaartje. Dat kan net dat zetje zijn dat ze er zelf ook langzaamaan in gaat geloven. Ik ben trots op jou! Ik vind jou een super leuk mens! Ik ben blij dat ik jou ken!

6 Comments

 • Nanette

  RAAK!
  Zo herkenbaar en zo onnodig om jezelf (mezelf) steeds te vergelijken met anderen, steeds naar beneden te halen. Niet nodig, niet doen! Vorige week tijdens een tweedaagse nagedacht over falen.. mogen we nog falen? Kunnen we nog falen? Ik denk dat we móeten falen.. dat we gaan leren erkennen dat het soms niet helemaal is zoals we het in ons hoofd hebben.. zet die interne criticus maar eens even op de ‘achterbank’..
  En Maaike, je bent echt een top mens. Lief, vriendelijk, oprecht! Blij dat ik je ken.
  Ik ben wel benieuwd, of nee, ik daag je uit: app me eens waar jij trots op bent?! Wat jij leuk, tof, mooi aan / van jezelf vindt?? Ik kijk uit naar je appje😉!
  Lieve groet!!

  • Maaike

   Dank je wel! Die interne criticus is heel herkenbaar. Durven falen is een mooie en over raak gesproken, rake omschrijving. Je ziet je mijn appje binnenkort verschijnen. Ik ben ook benieuwd hoe jij jou vragen zou beantwoorden! Warme groet, Maaike

  • Maaike

   Hoi Petra, Dank je wel voor je reactie! Ik ben benieuwd wat het was want ik zie alleen je naam maar geen tekst. Wie wet wil je het nog laten weten? Mooie dag vandaag! Warme groet, Maaike

Laat een reactie achter