Christelijk geloof,  Inspiratie

Reflectie: geniet, wees dankbaar en kijk vooruit

De zon schijnt, een heerlijk briesje waait door de bomen en het kwik stijgt vandaag langzaamaan richting de 30 graden. Het is volop zomer en ook volop vakantie. Bij diverse huizen staan caravans, vouwwagens of karretjes geparkeerd. Klaar om te vertrekken of om weer uit te pakken.

Ik weet niet hoe het jou vergaat maar vakantie zorgt er bij mij voor dat het dagelijks leven vertraagd. Het ritme wordt even niet bepaald door werk, sport of andere verplichtingen. Vandaag moest ik even heel diep nadenken welke dag het is. Vakantie zorgt ook voor reflectie. Elk jaar weer opnieuw. Je hebt mensen die bewust goede voornemens of plannen maken aan het begin van een nieuw jaar. Ik kies er voor en eigenlijk gebeurt het vaak automatisch om in de zomervakantie te reflecteren. Juist als ik even uit de waan van de dag wordt gehaald, vind ik de rust om terug en vooruit te kijken.

Gun jezelf tijd om even stil te staan.

Ik kies ervoor om eerst op te schrijven waar ik dankbaar voor ben. Van een weekend weg met vriendinnen, gezellige bbq met vrienden, koffie drinken in een pluktuin, vakantie met familie tot het volgen van een loopbaantraject. Dankbaar voor de kansen en de mooie momenten die op mijn pad komen, de mensen om mij heen. Als ik er even over nadenk dan kan ik zo een hele lijst van punten waar ik dankbaar voor ben opschrijven. Tijdens het schrijven komen er ook weer momenten, activiteiten en gesprekken boven die ik weer vergeten was. Dit doe ik al zeker 12 jaar en het is ook mooi om terug te bladeren. Om terug te lezen wat ik allemaal ontvangen en gedaan heb. Echt een aanrader. Probeer het maar eens. Gun jezelf tijd om even stil te staan. Koop bijvoorbeeld een mooi notitieboek of leg het vast aan de hand van beelden. Het fenomeen the best nine (negen foto ’s die het afgelopen jaar weergeven) op Instagram is daar ook een mooi voorbeeld van.

Schrijf je dromen uit

Naast terugkijken, kijk ik ook vooruit. Schrijf ik een aantal doelen op voor komend half jaar. Doelen als de muren in mijn woonkamer opknappen. Na tien jaar is het tijd voor een onderhoudsbeurt :-). Op zoek naar een nieuwe fiets, werken aan mijn gezondheid, weer ritme opbouwen in sporten, sparen voor… en vul zomaar in. Aan het begin van het jaar had ik een ook een aantal doelen opgeschreven en sommige kan ik ondertussen afvinken. Dat geeft ook een lekker gevoel. Als laatste schrijf ik naast mijn doelen een aantal dromen uit. Reminders voor mijzelf. Dromen die misschien niet gelijk dit jaar haalbaar zijn maar wel in de toekomst. Bijvoorbeeld een rondreis door Canada. Door het uitschrijven van mijn dromen staan ze op papier. Worden ze concreet en gaan ze leven. Het is aan mij of ik er ook mee aan de slag ga of dat het bij dromen blijft. Het helpt om ze dan in kleine stukjes te hakken. Wat is er nodig om mijn droom of jouw droom te verwezenlijken? Natuurlijk kunnen sommige dromen als iets heel ver weg voelen of misschien niet haalbaar maar gun jezelf de tijd en ruimte om ze te onderzoeken voordat je ze doorstreept.

Voluit Leven Planner

Misschien denk je wel mooi verhaal Maaike. Ik zou het wel willen maar ik vind het lastig. Ik wil je daarom ook uitnodigen, als het bij je past, om waar je dankbaar voor bent, je dromen en doelen voor te leggen in gebed. Om het bij God te leggen. Wanneer ik dat doe, dan ervaar ik rust en vertrouwen want o wat wil ik graag alles zelf doen. Zelf alles kunnen dat ik daar eenvoudig aan voorbij ga. Van kleine tot grote doelen. In zowel werk als privé. Herkenbaar? Wanneer ik straks weer aan het werk ga neem ik de Voluit Leven Planner van Eline Hoogenboom mee. Daarin ga ik al mijn aantekeningen maken. In de planner vind je allerlei handvatten om bewust voluit te leven, samen en bij God. Een christelijke planner dus. Toch denk ik of ik weet het wel zeker dat wanneer je niet gelooft maar er nieuwsgierig naar bent dat dit ook wat voor jou kan zijn. Het maakt je bewust van hoe je leeft, waar je dankbaar voor mag zijn maar het geeft ook eerlijke reflectie over wat je een volgende keer anders kunt doen. Tijd inplannen voor wat echt belangrijk is. Nieuwsgierig? Je kunt de planner eenvoudig bestellen bij je lokale boekhandel of via de website van Villavie.

Wil je reageren of heb je een vraag, stel hem gerust hieronder. Een privé bericht via social media mag natuurlijk ook of voel je vrij om het contactformulier op de website in te vullen. Ik ga een heerlijk koud voetenbadje maken om een beetje af te koelen. Ondertussen pak ik mijn notitieboek er weer bij want ik bedacht mij dat ik dankbaar ben voor jullie die mijn blog lezen. Dank je wel dat jij er bent!

4 Comments

Laat een reactie achter